Het ijs breken met… Stein!

Het ijs breken met… Stein!

In deze rubriek gaan we in gesprek met een Arktikaan om meer over en van elkaar te leren. Deze keer breken we het ijs met Stein. Stein coacht na jaren van langebaan en marathonervaring nu de vrouwen van Arktika in het marathonpeloton. Wij spreken hem over de kracht van de schaatsploeg en over het belang van vrijheid: van het zakenleven tot op de gravelpaden.

Hoe ben je zelf ooit met (marathon)schaatsen begonnen?

In de koude winter van 1997 ben ik verliefd geworden op natuurijs, ik hield ervan om buiten te zijn. Ik ben daarna op jeugdschaatsen gegaan. Ik was als kind niet voor veel te porren, maar vond dit echt fantastisch. Na het jeugdschaatsen ging ik ook wedstrijden rijden. Ik pikte alles iets minder snel op, waardoor ik in vergelijking met de concurrentie niet de beste tijden neerzette.  Daardoor kwam ik niet in aanmerking voor selecties, moest ik meer alleen trainen, en mocht ik minder vaak de wedstrijden met de langere afstanden  rijden. Toch bleef mijn motivatie hoog, en ik ben toen ook marathons gaan rijden. Daar kon ik echt laten zien wat ik kon. Zo werd ik op mijn 17de 2de bij het Nederlands Kampioenschap marathon voor Junioren en vanaf mijn 18e reed ik landelijk mee. Door het marathon succes heb ik de langebaanwedstrijden ook weer opgepakt. 

Na je eigen wedstrijdtijd ben je training gaan geven?

Ik geloofde zelf niet dat de kans om de top te bereiken groot genoeg was. Schaatsen ziet er leuk uit op tv, maar je moet heel veel concessies doen. Ik was voor mijn gevoel teveel met mezelf bezig geweest, en omdat de sport mij veel gegeven heeft, wilde ik graag wat teruggeven aan de sport.  Samen met een collega trainer heb ik toen het talententeam Utrecht opgericht. Dat was een groep jongeren die allemaal om een reden niet de baanselectie hadden gehaald, maar wel de motivatie hadden om beter te worden. Eigenlijk net als wat ik zelf had meegemaakt. Dat sprak me wel heel erg aan: om te werken met een groep mensen die misschien op papier niet in het plaatje paste, maar waarbij de drive er wel zit om samen iets moois neer te zetten. Een deel van deze groep is ook ver gekomen, zo rijd Rick nu in het Arktika mannen team. 

Voel je die drive ook bij het Arktika team? 

Ja zeker, ik vind het heel uniek dat Arktika de enige club gebonden ploeg is in het peloton. Daardoor hebben we ook echt de ruimte om het op onze eigen manier te doen. Ik coach nu de vrouwenploeg, en wat ik daar zo leuk aan vind is dat het om veel meer draait dan het schaatsen alleen. Het gaat bij de groep ook echt om het gevoel in de sport en de wedstrijd. Dat betekent dat het heel belangrijk is om aan te sluiten bij iedereens behoeften, niet teveel kaders stellen maar de rijders zelf dingen te laten uitzoeken en daarop in te spelen. Volgens mij is die vrijheid essentieel voor een goed resultaat, in topsport moet je niet teveel grenzen stellen. 

Geldt dat ook in andere aspecten van je leven?

Ik denk het wel, ik werk als beleggingsadviseur bij de Triodos bank. Dat betekent dat ik mensen help hun geld in te zetten om daar positieve impact mee te maken.  Daarmee gaan we ook echt uit van wat iemand zelf belangrijk vind, en streven daarbij dus een bepaalde missie na. Dat is bij schaatsen net zo we proberen de kwaliteiten van de rijder zo goed mogelijk in te zetten om een doel waar je samen achter staat na te streven. En daar is volgens mij een zekere vrijheid voor nodig.

Zoek je die vrijheid ook zelf op?

Ja, in mijn vrije tijd fiets ik. ik was begonnen met mountainbiken, maar dat vond ik niet meer leuk. Je gaat teveel over de gebaande paden waar iedereen komt. Daarom heb ik een gravelbike aangeschaft en dat geeft zoveel meer vrijheid. Ik vind het heerlijk om het avontuur aan te gaan, en maak ook echt lange tochten, alleen of met vrienden naar bijvoorbeeld België en Duitsland.  Ik vind het heerlijk om ergens naar op pad te zijn. Je hebt wel een doel, maar wel de vrijheid van hoe je er komt. Onderweg is de beleving en het avontuur.  En ben jij als vrouwelijke lezer nou ook opzoek naar een avontuur? We kunnen altijd rijders gebruiken bij de club, dus meld je aan! 

Bedankt Stein en heel veel succes aan jou en de ploeg! Wil je zelf met ons het ijs breken of ken je iemand met een goed verhaal? Laat het ons weten via nieuwsbrief@nieuwsbrief