Over Arktika

Sinds 2018 is Arktika de schaatsvereniging voor oud-studenten en jong werkenden in de omgeving van Utrecht. Het initiatief voor deze nieuwe vereniging was ontstaan omdat  oud-studenten na hun studententijd relatief lang lid bleven bij studentenschaatsverenigingen en slechts beperkt doorstroomden naar traditionele familieverenigingen. 

Daarnaast stoppen veel leden van studentenschaatsverenigingen na hun studententijd met schaatsen, wat natuurlijk zonde is. De opzet, doelstelling en doelgroep van de bestaande familieverenigingen sloot onvoldoende aan bij de wensen van oud-studenten en ‘jong’ werkenden om hen tot de overstap te verleiden.

Vergelijkbare initiatieven in Amsterdam (ZTIKZ) en het Utrechtse Wielrennen (CS030) laten zien dat een nieuwe vereniging voor deze doelgroep in een behoefte voorziet. Daarnaast leidt het grote aantal niet-studenten bij studentenschaatsvereniging Softijs tot problemen met de Universiteitssubsidie en past het niet binnen de doelstelling van een studentenschaatsvereniging om zoveel niet-studenten op te vangen.

Uiteindelijk hebben Thomas, Lennaart en Viktor de eerste stappen gezet om de vereniging op te zetten. Er zijn statuten opgesteld en in het voorjaar van 2018 is via een crowdfundingsactie geld ingezameld voor de officiële oprichting van een nieuwe vereniging. De belangstelling bleek groot en zo zag schaatsvereniging Arktika op 26 april 2018 het levenslicht. Bij de oprichting hoopten we in het eerste jaar 25 leden te bereiken. Een half jaar later, aan de vooravond van het eerste schaatsseizoen in haar bestaan, heeft Arktika inmiddels de grens van 60 leden gepasseerd. Samen gaan wij er een prachtig eerste seizoen van maken!