Het ijs breken met… Ard!

Het ijs breken met… Ard!

In deze rubriek gaan we in gesprek met een Arktikaan om meer over en van elkaar te leren. Deze keer breken we het ijs met Ard. Ard haalde een paar weken terug het landelijke nieuws met zijn kevermepmachine en is hiermee een heuse Arktika BN’er. Wij spraken hem over zijn nieuwe roem, over ouwehoeren op de racefiets, en over zijn nieuwgevonden marathonambities. 

Vertel, hoe voelt het om BN’er te zijn?

Nou dit hadden wij ook niet helemaal zien aankomen om eerlijk te zijn. Wij stonden eerst in een landbouwkrantje en werden toen uitgebreid geïnterviewd door TV Flevoland, en dat is uiteindelijk opgepikt door de NOS. Die publiciteit is natuurlijk superleuk, maar we doen het vooral om boeren verder te helpen. Dat is ook waarom ik dit ben gaan doen: om met technologie oplossingen te creëren.

Hoe is het bedrijf ontstaan?

Ik heb technologie en de ontwikkelingen daarin altijd leuk gevonden, en na mijn studie werktuigbouwkunde wilde ik dit ook toepassen. Ik ben opgegroeid op een boerderij, dus de connectie met landbouw was er al. Via mijn eerste baan vond ik een compagnon met dezelfde interesses: hij heeft ook de drive om dingen te ontwikkelen, en het is heel tof om dat samen te doen. Voor onze kevermepper zijn we echter benaderd door iemand, maar we zijn ook zelf met andere projecten bezig. We werken vooral aan kleine en onbemande voertuigjes die oplossingen bieden in de landbouw. Het is heel leuk om zowel het technische als het bedrijfsaspect zelf uit te moeten vinden. Van klanten werven tot verbeteringen doorvoeren of lekker de hele dag samen aan het prutsen, heerlijk die vrijheid die erbij komt.

Is vrijheid voor jou belangrijk?

Ik denk het wel. Het hebben van een eigen bedrijf is eigenlijk altijd al een kleine droom van mij geweest. Mijn ouders hebben een boerderij, dus ik heb altijd al veel meegekregen van landbouw en van hoe het is om een eigen bedrijf te hebben: de struggles die hierbij komen kijken, maar ook zeker de vrijheid. Ik vind het heerlijk om mezelf te kunnen uitdagen, en ook samen met anderen dingen uit te zoeken. Niet alleen in werk trouwens, maar ook in sport bijvoorbeeld.

Vertel, wat vind jij belangrijk in sport?

Ik ben niet zo van de discipline, en dus juist wel heel erg van alles uitproberen. Voetbal, beachvolleybal, judo, fietsen, kiten, boksen en natuurlijk schaatsen: ik heb echt van alles gedaan. Ik hou van technische sporten, zoals boksen of schaatsen, of anders juist van sporten die echt een spelletje zijn. Dat vind ik leuk om te leren. En het sociale aspect is ook heel belangrijk: ik fiets bijvoorbeeld alleen maar met anderen samen als ik ook kan ouwehoeren, elke keer alleen die fiets moeten pakken is niks voor mij. 

Je zegt zelf dat je geen discipline hebt, maar je gaat wel marathons rijden?

Haha ja dat lijkt misschien wel gek. Ik heb misschien niet heel veel discipline, maar moet en wil mezelf wel blijven uitdagen. Ik ben niet van teveel druk, en heb daarom ook nooit echt fanatiek wedstrijden gedaan bijvoorbeeld. Maar ik ben stiekem best wel een beetje competitief. Ik heb gehoord dat marathons ook zeker een spelletje zijn, dus daar ben ik wel benieuwd naar. Nu heb ik ook weer een reden om meer te schaatsen en te ploeteren op bijvoorbeeld de zomertrainingen. Plus het geeft weer wat om naar uit te kijken, lekker weer de schaatsbaan op. 

Bedankt voor dit leuke inkijkje Ard en veel succes met je bedrijfje en de marathons! Wil je zelf met ons het ijs breken of ken je iemand met een goed verhaal? Laat het ons weten via