Het ijs breken met… Evert!

Het ijs breken met… Evert!

In deze rubriek gaan we in gesprek met een Arktikaan om meer over en van elkaar te leren. Deze keer breken we het ijs met Evert, die vijf tijdzones en zo’n 25oC van ons verwijderd is. Hij heeft het leven van IC-verpleegkundige in Nederland verruild voor dat in Aruba. We spreken hem over de overeenkomsten en verschillen, en over of het hebben van een strand in de achtertuin opweegt tegen het missen van natuurijs.

Vertel, hoe ben je op Aruba terecht gekomen?

Ik werkte in Utrecht als IC-verpleegkundige en had een chaotisch coronajaar achter de rug. Toen werd ik in het najaar via LinkedIn benaderd door het ministerie voor volksgezondheid. Zij zocht vanwege een tekort naar IC-verpleegkundigen voor op de ABC-eilanden. Ik vond het zo’n unieke kans en had hier met de hele lockdown situatie weinig te verliezen, dus ik dacht: ik ga er gewoon voor. Ik werd ingedeeld voor Aruba en zit sinds 1 februari nu hier.

Hoe bevalt het werk op een Arubaanse IC tot nu toe?

Goed, het werk is eigenlijk hetzelfde maar er zijn ook wel verschillen. Zo werk ik wel meer uren dan in Nederland en is het ziekenhuis iets ouderwetser. Ook is er maar een ziekenhuis op Aruba, dus als we vol liggen zijn we ook echt vol. Gelukkig is dat tot nu toe nog niet gebeurd. Ook is er nu op Aruba begonnen met vaccineren, dat gaat ons werk ook makkelijker maken. Dus qua werk merk ik weinig verschil, het grootste verschil zit in mijn privéleven.

Wat is er zo anders is aan het leven daar?

In Nederland was mijn hele leven corona: op werk, thuis als ik het nieuws aanzette, of als ik vrienden sprak. Ik was blij dat ik fysiek naar werk kon en met alle waardering, maar dat vond ik wel echt zwaar worden. Nu staat mijn werk nog steeds in het teken van corona, maar als mijn dienst erop zit is het echt even klaar. De regels zijn hier soepeler: ik kan makkelijk een biertje halen en even ontspannen op het strand. Daarnaast heb ik geen verplichtingen hier, het voelt echt als een grote werkvakantie. Het enige wat ik wel mis is sporten, zeker met dit weer wil ik graag fietsen en drie keer per week schaatsen mis ik ook.

Je zal het natuurijs dan ook wel gemist hebben?

Ja dat was op zijn zachts gezegd wel een dingetje. Ik was hier net twee weken toen ik alle foto’s voorbij zag komen. Mijn vrienden probeerden me nog wel gerust te stellen door te zeggen dat het ijs slecht was, maar op de foto’s zag ik toch echt mooie zwarte ijsplaten. Ik weet dat ik niet mag klagen met het strand hier, maar dat maakt het niet helemaal goed. Gelukkig heb ik hier een nieuwe sport ontdekt, ik ben namelijk gaan kitesurfen. Dat is nog best moeilijk, je moet heel veel tegelijk doen. Maar de uitdaging maakt het ook leuk, ik hou wel van een avontuur. 

Is dat ook waarom je nu naar het buitenland bent gegaan?

Ik heb stiekem wel een drive voor avontuur en ook echt voor reizen. Tussen mijn 18e en 24e heb ik gereisd en in het buitenland gewerkt. Ik heb toen dus niet geschaatst, met uitzondering van dat ik in Canada de alternatieve Elfstedentocht in de achtertuin van Evert van Benthem gereden. Ik hou wel van een uitdaging, zeker in het buitenland. Nederland is mooi, maar het buitenland soms mooier. Dus ik ben erg blij met de kans die ik nu heb gekregen.

Bedankt voor je inkijkje in jouw zonnige leven Evert, en heel veel succes en plezier gewenst daar! Wil je zelf met ons het ijs breken of ken je iemand met een goed verhaal? Laat het ons weten via