Het ijs breken met… Eline!

Het ijs breken met… Eline!

In deze rubriek gaan we in gesprek met een Arktikaan om meer over en van elkaar te leren. Deze keer breken we het ijs met Eline, die sinds de oprichting van Marathon Team Arktika vorig jaar fanatiek marathons rijdt bij de dames B. Wij vroegen  haar naar voorbereiden in coronatijd, haar wedstrijd strategieën en de dromen voor komend seizoen.

Hoe ben je bij Marathon Team Arktika beland?

Ik reed zelf al 2 jaar de zesbanen marathon competitie. Omdat ik toen geen ploeg had kom je snel in contact met andere dames die alleen rijden, en zo ben ik met Jolien bevriend geraakt. Zij vroeg mij het eind van het seizoen wat mijn plannen waren voor komend jaar en vertelde over het marathonteam dat in oprichting was. Ik vind het heel leuk om dingen op te zetten dus ben hier direct aangeschoven. Ik heb mij binnen het team vooral bezig gehouden met het grafische werk, het pak ontwerpen en de website.

Hoe heb je je van de zomer voorbereid op het nieuwe seizoen?

Ik woon in Rotterdam en zit sinds dit jaar in de marathonselectie van Zuid-Holland dus kon daar de droog- en skeelertrainingen meedoen. Dat was heel fijn, want ik kan veel van die meiden leren. Daarnaast heb ik heel erg veel zelf gefietst, wat dat betreft was corona een goede gebeurtenis.

Wat is je plan voor marathons rijden komend jaar?

Vorig jaar was vooral mijn doel om het niveau te proeven en de wedstrijden uit te rijden. Ik heb nu wat meer door wat alle meiden in het peloton kunnen en wil mezelf vaker laten zien en me meer gaan bemoeien met de koers. De koersen zijn soms echt van die typische vrouwenkoersen, die altijd eindigen in een massasprint. Ik ben geen sprinter en moet het hebben van lang rondjes rijden op een hoog tempo. Dus ik hoop samen met anderen wat ontsnappingen te kunnen doen. Ik kijk er ook echt naar uit om meer als ploeg samen te gaan rijden.

Wat vind je zo leuk aan samen rijden?

Ik ben zelf nogal een “ouwehoer” dus het hele gezellige marathonsfeertje spreekt me wel aan. Het is fijn dat het vriendschappelijker is dan langebaan schaatsen. Je moet samen werken om het doel te bereiken. Zelfs als jij een slechte dag hebt kan je nog wel werk verrichten voor een ander en zo toch samen een topprestatie leveren. We hebben een heel gevarieerd team met dit jaar nieuwe aanwinsten, dus iedereen heeft zijn eigen specialiteit.  Het wordt daardoor echt een puzzel die je samen moet oplossen. Ik blijf ook steeds bijleren over het spel. Gelukkig maar, als ik een zieke marathonexpert zou zijn en zou weten hoe alles werkt zou ik er wellicht geen lol meer in hebben. Misschien is dat wel mijn instelling met alles in het leven, ik wil altijd van alles blijven leren.

Is fanatiek marathon rijden wel te combineren met de rest van je leven, als je zoveel leuk vindt?

Dat is een hele goede vraag die ik mezelf ook wel eens stel. Voor nu wel, ik ben nu een jaar gewend aan de combinatie werken en sporten dus weet wat ik aankan. Ik werk bij een architectenbureau dat specialiseert in sportgebouwen, dus zij snappen gelukkig hoe belangrijk sport voor me is. En verder is de winter sowieso een rustigere tijd met minder picknicks en barbecues, dus mijn winterleven kan helemaal om sport draaien. Ik heb er echt heel veel zin in, nu maar hopen dat ik mijn andere doel, minder vallen, haal en dan moet het helemaal goed komen!

Dat denken wij ook Eline, bedankt voor het inkijkje in de marathonwereld en veel succes dit seizoen! Wil je zelf met ons het ijs breken of ken je iemand met een goed verhaal? Laat het ons weten via