WK allround voor masters in Collalbo

WK allround voor masters in Collalbo

Terwijl een grote groep Arktikanen zich bevond op de Weissensee, reed Stijn het WK voor Masters in Collalbo. Lees hieronder zijn verhaal!

Hoewel Artika de jongste schaatsvereniging van Utrecht is, deel ik graag met jullie mijn laatste ervaring: het WK masters allround in Collalbo, voor mannen en vrouwen van 30 jaar en ouder. Eerst nog even terug naar het begin: zo’n 14 jaar geleden besloot ik dat ik (ooit) de Elfstedentocht wilde gaan rijden. Enigszins bijzonder, want het kwam in een impuls, ik had geen Noren en had daar bovendien nog nooit eerder op gestaan. Onder het motto ‘als je aarzelt, groeit je angst; als je waagt, groeit je moed’ begaf ik me naar de winkel. Levendig herinner ik me hoe ik nog diezelfde avond onwennig naar het ijs stapte. De spiegelgladde ijsvloer keek me met gefronste wenkbrauwen aan. Met bibberende benen en een helpende hand van een vriend stapte ik erop, om er na zo’n driekwartier met de nodige blaren weer af te gaan.

Toch was het leuk. Juist was het leuk! Stap één van de reis was geslaagd! Nu zal ik jullie de rest van het verhaal besparen, maar het komt erop neer dat ik sindsdien ben blijven schaatsen en wel steeds vaker en steeds meer. Hoewel ik toentertijd zeker wist dat ik geen wedstrijdjes zou gaan schaatsen (én dat er binnen afzienbare tijd een Elfstedentocht zou volgen), is ook op dat vlak van het een het ander gekomen. Kort werk, snel werk, middenafstanden, lange afstanden, marathons – ik vind het allemaal even leuk. De afgelopen maanden was ik veel in Thialf, Leeuwarden en Enschede te vinden. En nu heb ik dus voor het eerst ook aan het WK allround voor masters in Collalbo meegedaan. 

Voor mij was Collalbo een ultieme ervaring. Of het nu kwam doordat het mijn eerste echte allround kampioenschappen waren of mijn eerste echte buitentoernooi, of het nu lag aan de prachtige locatie in de bergen, het lachende zonnetje of de aanwezigheid (in de dagen voor het toernooi) van toppers als Sven Kramer en Martina Sáblíková – het was kicken daar aanwezig te zijn. Samen met 165 deelnemers uit dertien landen hebben we vooral veel plezier gemaakt. Onder het inmiddels bekende motto ‘als je waagt, groeit je moed’ is het me gelukt 4 mooie degelijke ritten neer te leggen, en misschien was het allerleukste nog wel de sfeer: iedereen probeerde het beste uit zichzelf te halen én iedereen gunde het de ander ook.

Intussen zit deze winter er al weer bijna op. Binnenkort volgt nog wel het NK Allround en NK afstanden, op onze thuisbaan De Vechtsebanen. Heb je dit seizoen de limiettijden gereden en een uitnodiging van de KNSB ontvangen? Niet twijfelen, lekker inschrijven! Artikanen mogen dan goed gedijen in het niemandsland van zowel afwijzen als omarmen van (echt) ouder worden: zo’n kans mag je natuurlijk niet aan je voorbij laten gaan!

Stijn